Veelgestelde vragen

Ervaringsleren

Wat is ervaringsleren?
Wa
arin verschillen ervaringsgerichte activiteiten van teambuilding of ‘gezellige activiteiten’ doen?

Wat kan ONTDEKK aan toegevoegde waarde bieden?

Activiteiten

Welke activiteiten zijn er mogelijk?
Waar vinden de activiteiten plaats?
Wanneer vinden de activiteiten plaats?
Wat gebeurt er als het regent?
Hoe lang duren de activiteiten?
Wat is de minimale en maximale groepsgrootte?
Kan ik me ook individueel inschrijven?

ONTDEKK

Waar staat ONTDEKK voor?
Waarom ONTDEKK met KK?

Algemene voorwaarden

Wat zijn de algemene voorwaarden?

Privacyverklaring

Waar kan ik de privacyverklaring vinden?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Ervaringsleren  
                                                                                                                                                                                             Terug naar boven

 

Wat is ervaringsleren?

Ervaringsleren is leren door te doen en te ervaren. Als iemand je de vraag stelt 'waar leer je?' zullen velen het antwoord geven 'op school'. Veel theoretische dingen leren we inderdaad op school, maar de vraag is of al het geleerde blijft hangen en ook al ken je de theorie, dan zal je het ook nog in de praktijk moeten toepassen of moeten ervaren. Als je net jouw rijbewijs gehaald hebt, kun je nog niet autorijden. Je zult dat echt leren door te doen. Ervaringsleren gebruikt dit principe. Door iets te ervaren, kun je hiervan leren en blijft het geleerde veel langer hangen.

Dit is ook duidelijk zichtbaar in de leerpiramide van Bales (1996) die aangeeft hoeveel procent van het geleerde er blijft hangen:

Een mooi voorbeeld hoe ikzelf de kracht van ervaringsleren ontdekte was tijdens een congres. Tijdens dit congres kwam ik in aanraking met ervaringsleren: er werd in teams een spel gespeeld waarbij een team bestond uit een binnen- en een buitendienst.

Doel van het spel was om zoveel mogelijk punten te bemachtigen (die verspreid door het dorp lagen). Gezien mijn passie voor buiten zijn en sportief bezig zijn was al snel duidelijk dat ik onderdeel ging uitmaken van de buitendienst.

Nadat het startsein was gegeven rende ik als een bezetene in mijn nette kleren door het dorp heen op zoek naar de punten. In die tijd deed ik ook fanatiek aan adventure racen (waarbij je met kaart en kompas zoveel mogelijk punten moet zien te vinden). Zo rende ik, tijdens dit congres, dwars door weilanden en sprong ik over slootjes op jacht naar zoveel mogelijk punten. Blij dat ik bijna alle punten had gevonden, rende ik - nog steeds in net, maar iets minder fris, pak -  bezweet en wel terug naar het startpunt, terug naar het team en de binnendienst. Daar bleek dat ik het meeste punten van allemaal had behaald. Helaas waren niet alle punten even waardevol: de binnendienst had namelijk detailinformatie gekregen (sommige punten waren waardeloos, over sommige punten kon je onderhandelen met andere teams etc.).

Voor mij was dit een wijze les die ik nooit zal vergeten: als een kip zonder kop en zonder overleg gaan rennen om het doel te behalen is niet altijd de beste manier. Moraal van het verhaal: binnen- en buitendienst moeten met elkaar communiceren om de beste resultaten te behalen, als dat niet gebeurt leidt heel veel inspanning tot weinig resultaat. Uiteraard was dat iets wat ik ook vooraf al wist, maar het was confronterend om te zien dat ik in de praktijk toch anders handelde dan hoe ik het in de boekjes geleerd had. Als ik nu weer in de startblokken klaar sta om in actie te komen, denk ik altijd eerst even na voordat ik begin te rennen.

Deze ervaring zal mij mijn hele leven bij blijven, en heeft mij wel doen beseffen dat je veel dingen niet in de schoolbanken leert, maar dat je leert door te doen. Pas vele jaren later hoorde ik het woord ‘ervaringsleren’, maar ik dacht meteen terug aan hetgeen toen gebeurd was.

Waarin verschillen ervaringsgerichte activiteiten van teambuilding of ‘gezellige activiteiten’ doen?

Veel van de activiteiten die er voor groepen worden aangeboden, worden teambuildingsactiviteiten genoemd. In werkelijkheid zijn het vaak leuke groepsactiviteiten die de groep een leuke dag hebben bezorgd, maar die niet hebben aangezet tot leren. De activiteiten die ONTDEKK aanbiedt zijn eveneens leuke groepsactiviteiten met als verschil dat er ook bewust wordt stilgestaan bij de dingen die er in het proces hebben afgespeeld en de rol die de deelnemers hierin gehad hebben. Alleen op deze manier kun je van elkaar leren, eigen patronen ontdekken en hier, indien je dat wenst, mee aan de slag gaan. Zo heb je én een leuke dag, én kun je werken aan jouw eigen persoonlijke ontwikkeling of groeps- of organisatieontwikkeling.

Wat kan ONTDEKK aan toegevoegde waarde bieden?

Een leuke maar tevens ook leerzame en waardevolle dag waarbij de deelnemers inzicht krijgen in hun eigen gedrag en de invloed die dit op de groep heeft. Dit stelt groepen in staat om tot succesvolle teams uit te groeien.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Activiteiten                                                                                                                                                                                                        Terug naar boven

 

Welke activiteiten zijn er mogelijk?

Afhankelijk van de wensen van de groep, en de thema’s die er leven, zal er voor elke groep een specifiek programma worden opgesteld. De activiteiten die we aanbieden zijn heel divers. Op de website staat een kleine selectie van de mogelijkheden, neem contact met ONTDEKK op voor meer informatie.

 

Waar vinden de activiteiten plaats?

De activiteiten kunnen in principe door het hele land op een door u gekozen locatie plaatsvinden.

Het 'base camp' van ONTDEKK is Landgoed Bleijendijk in Vught. Op dit schitterende landgoed, dat normaal niet voor publiek toegankelijk is, is alle rust en ruimte om ervaringsleren te beleven.

Hier kunnen de meeste activiteiten worden uitgevoerd, ook creatieve activiteiten kunnen vanuit deze locatie plaatsvinden.

De activiteiten langlaufen en biathlon (schieten met laserguns) vinden plaats op de kunstloipe bij de Bedafse Bergen in Uden. Deze kunstloipe is gelegen in een prachtig natuurgebied die ook uitstekend geschikt is voor ervaringsgerichte buitenactiviteiten.

Indien gewenst kunnen de activiteiten op een locatie naar keuze plaatsvinden. De programma's die ONTDEKK aanbieden, worden op maat en geheel naar wens samengesteld, dus ook de locatie.

 

Wanneer vinden de activiteiten plaats?

De activiteiten die ONTDEKK aanbiedt kunnen het hele jaar door plaatsvinden (door de weeks en in het weekeinde). Uiteraard wordt er wel rekening gehouden met de weersomstandigheden en de veiligheid van de deelnemers. Zo zullen er in hartje winter geen vlotactiviteiten plaatsvinden, maar in de winter zijn er andere geschikte activiteiten. Omdat veel van de activiteiten buiten plaatsvinden wordt er aan de deelnemers geadviseerd om zich te kleden op de weersomstandigheden.

 

Wat gebeurt er als het regent?

Ook als het regent gaan de activiteiten door. We zullen de activiteiten proberen af te stemmen aan de weersituatie, maar we adviseren u om kleding aan te trekken / mee te nemen die bestand is tegen de mogelijke weersomstandigheden van die dag.

Hoe lang duren de activiteiten?

De programma's die ONTDEKK aanbiedt variëren in lengte van 2 uur tot enkele dagen, de lengte wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald.

Wat is de minimale en maximale groepsgrootte?

Om voldoende begeleiding te kunnen bieden in een ervaringsgerichtprogramma, kunnen er maximaal 15 deelnemers per facilitator deelnemen. Als de groep groter is, zullen er extra trainers worden ingezet. De minimale groepsgrootte is afhankelijk van datgene wat de opdrachtgever wenst, en kan in principe al vanaf 2 deelnemers doorgang vinden.

Kan ik me ook individueel inschrijven voor een activiteit?

Om deelnemers kennis te laten maken met ervaringsleren organiseert ONTDEKK op regelmatige basis ervaringsdagen om te 'proeven' wat ervaringsgericht leren inhoudt. Wilt u hiervan op de hoogte blijven, dan kunt u zich hiervoor per email aanmelden.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________


ONTDEKK                                                                                                                                                                                                       Terug naar boven

 

Waar staat ONTDEKK voor?

Ontwikkelt mensen in een

Natuurlijke omgeving in

Teamverband door het

Doen van

Ervaringsgerichte activiteiten om

Kernkwaliteiten en

Kennis over zichzelf en elkaar te ONTDEKKen

 

Waarom ONTDEKK met KK?

KK zijn de initialen van de eigenaar en oprichtster van ONTDEKK, Katja Kleinveld.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________


ALGEMENE VOORWAARDEN                                                                                                                                                                         Terug naar boven

* under construction - volgt later*

____________________________________________________________________________________________________________________________________________


PRIVACY VERKLARING         
                                                                                                                                                                     Terug naar boven

Waar kan ik de privacyverklaring vinden?

De privacyverklaring van ONTDEKK kunt u hier vinden.